Lus kan bekæmpes....

Da lus i dag er et stort problem, i institutioner og andre steder hvor børn færdes, har vi her valgt at give et godt bud på, hvordan du kommer de små kryb til livs.

1. Hvad er Lus ?
2. Hvorfor får man lus ?
3. Hvordan føles det, at have lus ?
4. Hvordan bekæmpes lusene ?
5.
Bug Buster metode.1.Hvad er Lus ?
Lus er blodsugende parasitter, også kaldet snyltere. Der finder tre slags lus, der har tilpasset sig mennesket. Dette er hovedlus, kropslus og fladlus. Det er kun hovedlus vi omtaler i denne artikel.

2. Hvorfor får man lus ?
Hovedlus smitter ved direkte kontakt. Det er ofte piger end drenge der får det, hvilket sikkert skyldes hårlængde og legeformer. Hovedlus smitter oftest ved direkte kontakt mellem to hoveder, for eksempel ved leg. Men de kan også smitte, hvis man deler inficeret tøj som f.eks. hue, halstørklæde, jakker eller kan og børste. Hovedlusen er ca. 3 millimeter lang og grålig. Den lever på hovedbunden og klæber sine æg fast til hårene. Lus kan kun leve kort tid væk fra hovedbunden, så derfor er lus der findes i omgivelserne, som regel syge eller døde. Æg kan kun klækkes i håret og ikke i omgivelserne.

3. Hvordan føles det, at have lus ?
Hovedlus giver sædvanligvis kløe i hovedbunden, især i nakken. Det er i hele håret og somme tider i skæg og øjenbryn man er angrebet. Det er dog ikke alle, der vil opleve kløe.

4. Hvordan bekæmpes lusene ?
Der er ingen dokumentation, der påviser, at de forskellige kemiske lusekurer virker. Den bedste påviste metode er, at bruge en tættekam og en rigtig god balsam. Denne metode er langt mere skånsom for både hår og hovedbund. Vi er af den overbevisning at "Bug Buster" metoden er den bedst mulige metode at bekæmpe lusene på.
Denne metode bygger på viden omkring lusenes udvikling og adfærd.

5. Bug Buster metode
Fremgangs måden er flg.

5.1. Alm. hårvask med god plejende shampoo
og tilsætning af hårbalsam i det drivvåde hår.
( eks. BC Q10 Shampoo / BC Q10 Mask)

 

5.2. Red håret igennem med en almindelig kam for at fjerne knuder og filtret hår.

5.3. Nu skal du grundigt gennemrede alt håret med en tættekam fra bund til spids. Tot for tot i et strøg. Helt inde ved hovedbunden. Inddel håret i områder, så du ved, hvor du er kommet til. Start oppefra og gå ned efter.

5.4. Tør tættekammen af for hvert strøg du tager, i et lyst eller ensfarvet stykke køkkenrulle og tjek om der sidder lus i kammen.

5.5. Fjern lus fra kammen med en tandstik eller lign.

5.6. Man skal kæmme håret indtil, der ikke findes flere levende lus i håret. Et kort hår er selvfølgelig noget hurtigere kæmmet end et langt hår. Men selv et afrohår kan kæmmes med denne metode.

5.7. Vask hårbalsam ud og tjek håret en ekstra gang.Har du udført denne metode grundigt, er der kun æg tilbage. Disse kan ikke fjernes 100%.

Fra den sidste hunlus er fjernet, vil der gå 10 døgn, hvor nye lus kan udklækkes. For at fjerne disse inden andre smittes, skal man mindst hver 4. dag kæmme håret efter Bug Buster metoden over en 14. dages periode.

Findes der lus i denne periode skal man starte forfra på en ny 14. dages periode, da der så er lagt nye æg igen.


Nyhed! Nu kan du også kæmme i tørthår med Osmo Berber Oil.

Hvordan virker det? Ja helt simpelt gør det håret helt utroligt glat og
de levende lus vil ikke kunne holde fast i det tørre hår.

1. Fordel Berberolien i hele håret fra bund til spids, gerne mere hvor
der sidder mange æg og levende lus.

2. Kæm håret grundigt efter Bugbuster Metoden

3. Lad Olien sidde tilbage i håret.Link til artikel fra "Sygeplejersken" som danner grundlag for vores artikel.

 

Video med nitcomb m2 


Historie:
Lus var tit forbundet med urenlige mennesker, men dette er ikke korrekt. Her er et link til en artikkel fra 1942 hvor man kan se de var helt gale på den. Artikkel 

 

Her lidt FRA "DE GODE GAMLE DAGE"

"Lus overføres af smudsige Folk paa Sporvogne og billige Hoteller og gaar altid sammen med Urenslighed.
 
Behandling: Vask haaret i Eddike, Citronsaft eller Parafinolje. Somme Tider er det bedre at klippe Haaret af."                                                                     
 

 

"Praktisk Veileder i Sundhed og Sygdom"1925